woensdag 6 februari 2013

Donderdag 7 februari

Vandaag is er een nationale feestdag in Nieuw Zeeland; herdacht wordt het verdrag dat ondertekend is tussen de Engelsen en de Maories. We hebben besloten om Banks Peninsula ( een schiereiland ten oosten van Christchurch) te verkennen. Vlak voor Christchurch zag ik de gevolgen van de laatste aardbeving erg goed. De wegen zijn zwaar beschadigd en zitten vol met hobbels en bobbels. Hard rijden kan dus niet. Hele wijken zijn onbewoonbaar verklaard. Ik zag oa een fietspad dat over een lengte van wel een kilometer ruim 2 meter onder water is verdwenen. Zo bizar allemaal!
Eergisteren is er in die stad nog een naschok geweest van 3,8 op de schaal van Richter. Het episch centrum lag maar op 3 km diepte.
Het was een bewolkte dag met tot 2 uur regelmatig een buitje. Heerlijk koffie gedronken met een rabarber mufin geserveerd met 'n yoghurt dip.
Ik heb mooie vergezichten gezien. De heuvels waren van origine begroeid met hoge bomen maar de Engelsen bieren hebben die bijna allemaal plat gebrand om schapen te kunnen houden. De meeste wegen bestaan hier uit een soort groffe gravel die 4x per jaar met een speciale wagen weer gelegaliseerd worden. Ook ben ik in Akaroa geweest van waaruit je een tocht op zee kunt maken om met dolfijnen te zwemmen. Dat zal ik waarschijnlijk over 4 weken doen. Het schijnt een mooie ervaring te zijn. Weer in Christchurch nog een paar inkopen gedaan (oa een trekkers tentje die zwaar in de aanbieding was) en daarna via een bierstube weer naar huis. Vanavond lekker ge-BBQ-t. Morgenvroeg vertrek ik samen met Bea naar Hammer Springs waar hete bronnen zijn. We overnachten daar en dan rij ik vrijdag door naar de Alpen waar ik ga lopen.